Berlin 2017 – Ett kaffeäventyr

(Disclaimer: the english translation is automatic and not my own words. Sorry for that!)

Inför semestern 2017 så fick jag för mig att det var dags att bege sig ut och resa.
Att jag kom fram till just Berlin och att jag skulle besöka kaffe rosterier tror jag växte fram delvis utifrån min kaffeprenumeration hos Bean portal och olika tips i sociala medier. Genom Bean Portal har jag nog inte druckit något kaffe just ifrån Berlin men dom har helt klart väckt intresset utav kaffe i Tyskland. Av en slump så fick jag ett reklam mail om att besöka Berlin och att det inte var så dyrt att resa dit och bo där. Fick även höra att en vän vart i Berlin och besökt olika ställen. Så jag fick en lista utav han med ställen värda att besöka.
Och bara någon vecka efter att jag börjat planera på att resa till Berlin så lade kollegorna i Finland (Paulig Barista Institute) ut en guide till Berlins kaffe ställen 2017
Jag gjorde som kollegan i Finland och skapade en Google karta med ställen jag ville besöka och sydde ihop det hela med olika turist sevärdheter så att jag smidigt kunde kombinera och variera ett antal rosterier/ fik med olika turistaktiviteter varje dag.

Jag besökte totalt 11 olika kaffeställen där jag träffade väldigt mycket trevligt folk och drack väldigt mycket gott kaffe och spanade in några olika trevliga espresso maskiner.

Jag är inte så mycket för att dricka Espresso, så därför är det mesta nedan skrivet om filter kaffe.

Här kommer lite text om kaffet jag druckit och bilder ifrån dom ställen jag besökte.
Allt jag skriver är mina egna tankar och funderingar, väldigt amatörmässigt. Ledsen om det blir väldigt repeterande ord.
(Var vänlig och stjäl inte mina bilder eller ändra dom. Vill ni ha en kopia maila info@jimmyb.se eller lämna en kommentar nedan)

The Barn:

Mycket trevligt ställe med riktigt bra kaffe. Trevlig personal som gärna pratade om kaffe.
Här drack jag en kopp Nano Challa, ett Etiopsikt kaffe med smaker utav Nectarin och Jasmin.
Köpte med mig en smak låda som innehöll 6st 35 grams påsar med olika sorters kaffe och en tygpåse.

Five Elephant:

Här serverade dom inte handbryggt. Tyckte jag var lite synd.
Drack en kopp Biftu Gudina. Tyckte jag kände igen både namnet och smaken på denna. Märkte när jag kom hem att den vart med hos Bean Portal tidigare, men då ifrån rostaren Neues Schwarz
Detta är en Etiopisk böna med smaker utav svart te, citron, magnolia och persika. Det svarta teet slår igenom ganska mycket i den här, och det var det jag kände mest i smakerna.

Father Carpenter:

F.C är ett mysigt fik som ligger väldigt fint placerat på en innergård.
Jag missade skyltarna utanför som sa att man inte fick gå in för att beställa. Dom vill att man ska sätta sig utanför så kommer en servitris och tar beställningen. Men jag pratade med någon där inne som ohörbart sade vilket kaffe som serveras idag. Såg ut som dom handbryggde här.
Personalen var mycket trevliga trots mitt misstag att kliva rakt in och enkla att prata med.
Här blev det överanskade (haha) nog ännu en kopp Etiopiskt kaffe ifrån Fjord kafferosteri.
Sidamo Q med smaker utav fläder, citrongräs och honung. Det var riktigt smarrigt!

Kaffee 9

Här träffade jag kafferostaren Philipp som berättade lite om hur mycket han rostar och hur kaffekulturen är i Berlin. Det är lite alla känner alla stämning mellan alla kafferosterierna men ganska hård konkurrens då alla ligger ganska nära varandra. Han berättade att Tyskarna dricker mycket kaffe. Men det är väldigt få som vet vad dom dricker och hur det är framställt och vilka smaker som finns i kaffet. Han berättade även att jag nog åkt till Berlin lite för tidigt. Dom håller en kaffefestival i början utav September varje år och det här är tredje året det hålls.
Drack en kopp Marielaine Rojas, en colombiansk böna med smak utav röd stenfrukt och caramell. Skyltarna var på tyska och det var ganska högljutt här så det var svårt att fråga. Gott var det!
Deras egen rostade Etiopiska espresso skulle vara god. Men den hade dom inte nu så jag fick en El Salvador böna istället. Smakade ok, lite bitter dock.


Companion Coffee:

Companion Coffe är också ett ställe där man får leta sig in på en innergård och det fiket ligger inne i en butik.
Här serverar dom endast espresso, cold brew och te. Cold brew var jag inte sugen på så jag tog en espresso.
Espresson dom hade var ifrån rostaren Notes. El recuerdo del alma, en ganska syrlig böna med en smörig smak ihop med litchi frukt.
Pratade med en mycket trevlig personal här, Chris tror jag han heter. Han rekommenderade ett mindre fik och rosteri som låg alldeles i närheten. Nano.

The Visit:

Mycket trevligt ställe. Ligger fint inne på en liten innergård.
Schysst ställe med ljus fin inredning. Dom har även lite mat. Så jag passade på att äta blåbärspannkakor till lunch. Riktigt spännande då dom hade yogurth och sirap ovanpå. Gott men latjo kombo. Stod inte heller något på menyn om att dom skulle servera den med typ müsli runt om. 
Kaffet var riktigt gott här. Här serverade dom handbryggt. Joshua heter en barista som jag pratade med. Han flyttade om jag förstod det hela rätt till Berlin just för kaffet.
Här drack jag en kopp Finca La Colmena, en böna från Honduras med smaker utav “Stone fruit, floral & red apple”. Lite halvkryptiskt med att bara skriva sten frukt och blomster. 

Nano:

Nano är ett litet mindre ställe men riktigt trevligt här också. Drack en kopp
Yirgacheffe Konga Sede, en etiopisk böna med smaker utav persika & jasmin med lite choklad.
Riktig god. Känns som etiopiska bönor med just persika & jasmin är temat vart jag än hamnar. Riktigt glad att jag hamnade på det här stället. Kul att hamna på ett ställe som var helt oplanerat och som ett annat fik rekomenderade.

Distrikt Coffee:

Ännu ett ställe med bordsplacering, där man fick vänta i dörren vid en skylt tills någon visade vart man kunde sitta.
Stället var fint, lite ruff inredning med tegel och mörka träslag på möblerna. Musiken var inte så hög här. Dom spelade bl.a. Eric Clapton och Jimi Hendrix.
Drack en kopp jag vet inte vad för jag råkade tyvärr radera mina anteckningar ? Shit happens… Mest troligt var det en etiopier.

Bonanza Coffee Heroes:

Även det här stället var mycket trevligt och mysigt med ljusa fina lokaler.
Här fick jag chansen att spana in deras espresso maskin från Slayer. Handbyggd och så fin!!
Här drack jag en kopp Adado, en etiopisk böna med smaker utav jasmin, citron och nektar. Riktigt bra!

No Fire No Glory:

Mycket trevlig personal här, även fast jag kom mitt i lunchen och det var ganska stressigt.
Här hade dom också en spänannde espresso maskin som jag tyvärr såg precis när jag var på därifrån. Tror det var en spirit.
Hos n.f.n.g serverar dom kaffe ifrån rostaren The Coffee Collective från Danmark.
Drack en kopp Hacienda La Esmeralda, en böna från Panama med smaker utav Jasmin, citrus och bergamot. Har druckit någon etiopier tidigare som haft nästan samma smaker men inte alls samma fyllighet i kaffet. Den här var helt galet god. På påsen kan man läsa att dom betalar 32 ggr så mycket jämfört med andra kaffesorter på marknadspriset när dom köper bönorna för att den finns i sådan liten upplaga och dom rostar väldigt små mängder utav den här för att få fram så mycket smak som möjligt.
Fick även med mig en påse Kieni, en Kenyansk böna med smaker utav rabarber, björnbär, krusbär och nypon. Sitter och dricker den hemma i köket just nu. Mycket trevlig.

Populus Coffee:

Kom även här mitt i lunchen så det var rätt stressigt där. Jag prövade en kopp Gishubi. En burundisk böna med smaker utav earl gray, persika, krusbär och honung. Te smaken tar över i den här men man känner helt klart krusbärssmaken också när kaffe svalnat lite.

Det var mitt kaffeäventyr i Berlin 2017.
Jag besökte alltså 11 fik/ rosterier träffade väldigt mycket trevligt folk. 
Drack mycket gott och spännande kaffe. Utforskade många spännande kvarter och områden i staden. Hittade några intressant espresso maskiner.

Tack för att du tog dig tid att läsa, lämna gärna en kommentar eller maila info@jimmyb.se.

Avslutar med några ledord från mitt arbete som servicetekniker hos Paulig.
– Stay Curios – Strive for Excellence – Grow Together

Off Topic:
Hittade även en mycket fin liten Starbuckskiosk i Berlin. 
Är det den minsta Starbucksen i världen??

Berlin 2017 Dag 5, Lördag 5e Aug

Tempelhofer feld. Det blev dagens första utflykt. En gammal flygplats som är nerlagd men där dom bevarat området så landningsbanornas asfalt är kvar och alla gräsområden har vuxit vilt så det fanns massor med fåglar och fjärilar och massor med ljud ifrån syrsor.
Hela området är en plats för olika rekreationsaktiviteter. Dom har delat upp det i olika områden. Vissa områden är till för grillning andra för skärmflygare och så fanns det olika platser med stängsel där man kunde rasta hundar.
Det var även uppmärkt i asfalten olika banor för om man ville åka rullskridskor, springa eller cykla.
Det var som att hamna ute på landet fast man var mitt inne i stan. Skönt område för avkoppling.

Därefter tog jag en promenad till Populus Coffee. Kom även här mitt i lunchen så det var rätt stressigt där. Jag prövade en kopp Gishubi. En burundisk böna med smaker utav earl gray, persika, krusbär och honung. Te smaken tar över i den här men man känner helt klart krusbärssmaken också när kaffe svalnat lite.

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)     (Leave a comment or a mail to info@jimmyb.se if you want a copy)

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Blev inte så mycket med gjort idag. Letade reda på vart bussen till flyget skulle gå ifrån imorgon och det låg en donken precis där så det blev dagens middag.
Den här donken var inte som andra. Första jag såg när jag gick in var två interaktiva bord med projektor ovanför.
Dom har redbull på menyn och så hade dom ett ordentligt café. Åt en signatur? Hamburgare som var en ordentlig köttpuck. Inte alls som dom vanliga donken burgarna brukar vara. Hoppas den kommer till Sverige också. Men vilket kaos det blev när jag försökte byta till mig en banan milkshake istället för vanlig dricka. “Du får byta till milkshake men inte den med banan”. Och det var ingen som sa eller stod någonstans att det skulle vara grädde på den. Bläsch. Utanför hittade jag en mycket liten starbucks som ni kan se i bilderna nedan. Tyckte var lite kul med en liten Starbuckskiosk. Hittade lite spännande arkitektur att fota också. Fina Waldorf Astorisa och en cool byggnad precis bakom med spännande former. 
Är på hotellet nu och bara vilar inför morgondagens resa hem. Ska bli riktigt skönt att få komma hem.

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Berlin 2017 Dag 4, Fredag 4e Aug

Oohh, det här inlägget kanske blir lite kortare och mer annorlunda från dom andra dagarna. Råkade radera mina anteckningar från dagen. Eller så blir det kanske ännu längre. Haha
Vaknade riktigt tidigt i morse, gjorde ingenting för det var svalt och jag har sovit ganska ok i natt. Fotografen i mig såg möjligheterna att besöka lite turistställen innan alla andra turister kommer ut.
Så klockan 06 i morse hoppade jag på en tunnelbana som var modernare än dom tidigare jag åkt, dessutom så slapp jag byta linje fast det här tåget skulle inte gå dit det gjorde. Mycket märkligt. Men jag kom fram snabbt och smidigt till Brandenburger Tor lagom tills att solen nyss gått upp och kommit fram mellan husen.
Skickar upp alla bilder förutom kafferelaterat längst ned i inlägget.
Gick vidare därefter mot Checkpoint Charlie. Hamnade på ett stort torg som heter Gendarmenmarkt, där Berlins konserthus och några stora kyrkor finns. Fint ställe.
Blev lite besviken på området runt Checkpoint Charlie dock. Tycker dom kunde bevarat området bättre och inte bara huset och skylten. Man såg mest reklam för donken som låg där och andra butiker.
Därefter blev det dags för att promenera till dagens första kopp kaffe (förutom den i tunnelbanan kl 06, den räknas inte).

Gick till ett ställe som heter Distrikt Coffee, där hade dom betjäning. Så jag fick vänta vid en skylt tills någon kom och ledde mig till ett bord. Tycker sånt är lite knasigt. Åtminstone kl 08:30. Kan väl köpa det om det är något finare ställe typ restaurangbesök på kvällen.
Stället var fint, lite ruff inredning med tegel och mörka träslag på möblerna. Musiken var inte så hög här. Dom spelade bl.a. Eric Clapton och Jimi Hendrix.
Drack en kopp jag vet inte vad för jag radera mina anteckningar 🙁 Shit happens… Mest troligt var det en etiopier.

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!) (Leave a comment or a mail to info@jimmyb.se if you want a copy)

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Sedan blev det en promenad upp till ett Berlinmursmonument som jag hittade utav en slump på en karta igår. 
Det var riktigt intressant att hamna där. Dom hade sparat en bit utav muren och ett vakt torn. Och så satt det rostiga stolpar ett par kilometrar där muren stått där man kunde på flera ställen läsa och följa folks öden. Det var intressant och gripande. Såg ruinerna och resterna utav en kyrka som sprängdes 1985. Den stod precis på gränsen mellan öst och väst och området var avspärrat men någon (jag har inte läst på helt ordentligt än) lyckades förfalska papper så att han kom in på området och sprängde kyrkan.
Det har jag inga bilder ifrån, bara från Berlinmuren och dom finns också längst ned i inlägget.

Därefter blev det promenad till Bonanza Coffee Heroes där jag fick kika på deras maskin från Slayer. Mycket fin handbyggd maskin.
Även det här var ett riktigt mysigt ställe med ljusa fina lokaler.
Här vet jag vad jag drack för jag fick med mig en påse Adado, en etiopis böna med smaker utav jasmin, citron och nektar. Riktigt bra!

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Hmm, vart gick jag därefer… Det blev väldigt långa sträckor att gå idag.
Jo jag gick till No Fire No Glory, vilket blev dagen och även veckans sista planerade besök. Mycket trevlig personal här, men jag kom i lunchrusningen så det blev lite stressigt att prata. Dom hade också en väldigt spännande espressomaskin som jag inte kommer ihåg namnet på. Såg den tyvärr precis när jag var på väg därifrån.
Dyraste kaffet någonsin hittade jag här!
Vilket jag inte kunde låta bli att köpa. Här servade dom kaffe rostat utav The Coffee Collective från Danmark. 
Hacienda La Esmeralda, en böna från Panama med smaker utav Jasmin, citrus och bergamot. Har druckit någon etiopier tidigare som haft nästan samma smaker men inte alls samma fyllighet i kaffet. Den här var helt galet god. På påsen kan man läsa att dom betalar 32ggr så mycket jämfört med andra kaffesorter på marknadspriset när dom köper bönorna för att den finns i sådan liten upplaga och dom rostar väldigt små mängder utav den här för att få fram så mycket smak som möjligt.
Fick även med mig en påse med en Kenyansk böna med smaker utav rabarber, björnbär, krusbär och nypon. 
Har aldrig testat kaffe med rabarber i smaken så det ska bli väldigt kul att testa.

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Det var ungefär det jag hade att säga om dagen och veckans kaffeäventyr. Jag är mycket glad för att ni som följt detta kommit ända hit ner till slutet.
Efter besöket hos No fire No glory så åkte jag tillbaks till hotellet för att vila en stund och sedan körde jag ett pass på deras minimala gym. Sedan blev det lite mer vila och middag som vanligt på Vapiano. 
Och nu sitter jag med redigeringen utav dagens bilder och försöker komma på vad jag skrivit för anteckningar under dagen. 
Imorgon är det min näst sista dag här i Berlin. Jag har inga planer gjorda, är ganska trött nu och jag tänker att jag ska försöka hänga lite i någon park större delen utav dagen. Läsa lite bok. Hemresa på söndag.
Här nedan kommer dagens bildgalleri utav alla turist sevärdheter och lite andra miljöbilder.

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Berlin 2017 Dag 3, Torsdag 3a Aug

Återigen flydde jag hotellrummet på morgonen. Hjälpte inte så värst mycket med att ha öppet fönster. Fick in en massa ljud istället. Berlins ambulanser låter som brandbilarna hemma när dom hänger på signalhornet.
Började dagen med att hoppa på en tunnelbana österut. Till ett fik som heter Kaffee 9 där dom även rostar espresso.
Här träffade jag kafferostaren Philipp som berättade lite om hur mycket han rostar och hur kaffekulturen är i Berlin. Det är lite alla känner alla stämning mellan alla kafferosterierna men ganska hård konkurrens då alla ligger ganska nära varandra. Han berättade att Tyskarna dricker mycket kaffe. Men det är väldigt få som vet vad dom dricker och hur det är framställt och vilka smaker som finns i kaffet. Han berättade även att jag nog åkt till Berlin lite för tidigt. Dom håller en kaffefestival i början utav September varje år och det här är tredje året det hålls.
Drack en kopp Marielaine Rojas, en colombiansk böna med smak utav röd stenfrukt och caramell. Skyltarna var på tyska och det var ganska högljutt här så det var svårt att fråga. Gott var det!
Deras egen rostade Etiopiska espresso skulle vara god. Men den hade dom inte nu så jag fick en El Salvador böna istället. Smakade ok, lite bitter dock.

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!) (Leave a comment or a mail to info@jimmyb.se if you want a copy)

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Kaffee 9  ligger precis bredvid en stor marknad. Ganska stort och häftigt ställe i gammal miljö. Kvarteren häromkring är väldigt slitna och det är mycket fult klotter nästan överallt.
Efter att jag kikat på marknaden bredvid fiket så promenerade jag mot nästa fik. Companion Coffee.
Har ingen som helst brådska och det är skönt att bara strosa omkring och kika på alla byggnader och människorna som befinner sig här.
Stannade till i en park en stund där jag träffade en 20 månader ung Golden Retriver och sin husse. Dom var i parken för att träna. Men hon ville nog busa & leka mer än träna så när hon tröttnade på husse kom hon fram till mig och satte sig istället.
Väl hos Companion Coffe som ligger inne i en butik som heter Voo Store så visade det sig att som endast serverar espresso eller cold brew så jag tog en espresso med böna ifrån Notes. En ganska syrlig böna med en smörig smak ihop med litchi frukt. 
Mycket trevlig personal här som rekommenderade ett annat ställe precis i närheten. Nano ett litet mindre fik.

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Men först blev det ett besök hos The Visit.
Mycket trevligt ställe. Ligger fint inne på en liten innergård.
Schysst ställe med fin inredning. Dom har även lite mat. Så jag passade på att äta blåbärspannkakor till lunch. Riktigt spännande då dom hade yogurth och sirap ovanpå. Gott men latjo kombo. Stod inte heller något på menyn om att dom skulle servera den med typ müsli runt om. Hoppas att det inte är nötter i den här!! Får peta bort bäst jag kan.
Kaffet var riktigt gott här. Här serverade dom handbryggt. Joshua heter en barista som jag pratade med. Han flyttade om jag förstod det hela rätt till Berlin just för kaffet.

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Därefter gick jag mot fiket Nano som Companion Coffee rekommenderade. Passerade Kottbusser Tor. Det stället lämnade jag med ganska raska steg. Polisen hade en insats där och folket som var däromkring kändes inte helt med i matchen. Jag har känt mig trygg i Berlin tills jag hamnade där. Jag känner mig trygg, men som turist och dålig på språket så är det där inte ett ställe jag skulle besöka kvällstid som turist. Kameran & mobilen får helt klart stanna i fickan häromkring. Vill inte provocera någon här.
Nano är ett litet mindre ställe men riktigt trevligt här också. Drack en kopp
Yirgacheffe Konga Sede, en etiopisk böna med smaker utav persika & jasmin med lite choklad.
Riktig god. Känns som etiopiska bönor med just persika & jasmin är temat vart jag än hamnar. Riktigt glad att jag hamnade på det här stället.

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Satt och lyssnade på några som pratade om språk på engelska. Dom pratade om olika översättningar mellan Tyska, Engelska och Svenska. Tyckte var ganska kul då ingen vet att jag är Svensk och jag smälter nog ganska bra in här tills jag öppnar munnen. Haha. Därefter kom tröttheten, så jag letade reda på en tunnelbana och begav mig tillbaka till hotellet för lite vila. Middag blev det på samma Vapiano som igår och medans jag åt så kom en ordentlig regnskur. Och regnjackan låg kvar på hotellet. Typiskt. Stannade till på ett fik i närheten utav hotellet. Tänkte det kunde vara skönt att bara sitta en stund och läsa lite bok och dricka ännu mera kaffe. Råkade beställa en alldeles för stor cheesecake till kaffet som jag ångrade. Blir skärpning på maten så fort jag kommer hem!

Här nedan kommer ett urval med lite möljöbilder och annat som hänt under dagen. 

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Berlin 2017 Dag 2, onsdag 2a Aug

Började dagen med att fly från hotellet. Rummet är olidligt varmt. Frågade om dom kunde göra något åt det, men dom höll på att reparera ac:n. Så jag fick nöja mig med att dom låste upp fönstret. Fläktar lite mer iaf.
Var betydligt bättre förberedd för tunnelbanan idag och hittade rätt på en gång.

Började med ett besök hos the barn. Riktigt bra ställe. Trevlig personal som gärna pratade om kaffe.
Där drack jag en kopp Nano Challa. Ett Etiopiskt kaffe med smaker utav Nectarine och Jasmin
Köpte med mig en smak låda som innehöll 6st 35 grams påsar med olika kaffe och en tyg kasse. Ska bli kul att testa hemma. 
Fick även med en påse Kochere, även detta ett Etiopiskt kaffe. Med smaker utav persika & jasmin.
Missade att den var rostad för Espresso. Aja får se om jag tar med den hem eller om jag kan försöka byta den.
Hittade en riktigt cool bakgård efter besöket hos The Barn, dom bilderna hamnar i galleriet längst ned på sidan.

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!) (Leave a comment or a mail to info@jimmyb.se if you want a copy)

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Fortsatte därefter att promenera till Five Elephant. Det stället var lite mer stressigt och störig musik som gjorde det svårt att prata.
Dom handbryggde inte på plats. Det var lite tråkigt men helt ok kaffe.
Även här blev det en kopp med Etiopiskt kaffe. Drack en kopp Biftu Gudina, tror jag druckit den tidigare. Undrar om den inte vart med i Bean portals prenumeration tidigare, den kändes väldigt bekant. Smakerna i denna är utav citron, svart te, magnolia och persika.
Det svarta teet  slår igenom ganska mycket och det var jag kände mest i smakerna.

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Sedan gick jag vidare med lite omvägar och bakgator för att se så mycket som möjligt. Hamnade efter en stund hos Father Carpenter som ligger fint placerat på en innergård. Missade skyltarna utanför som sa att man inte fick gå in för att beställa. Dom vill att man ska sätta sig utanför så kommer en servitris och tar beställningen. Men jag pratade med någon där inne som ohörbart sade vilket kaffe som serveras idag. Såg ut som dom iaf handbryggde.
Personalen var mycket trevliga trots mitt misstag att kliva rakt in och enkla att prata med. 
Här blev det överanskade (haha) nog ännu en kopp Etiopiskt kaffe ifrån Fjord kafferosteri. 
Sidamo Q med smaker utav fläderblom, citrongräs och honung. Det var riktigt smarrigt!

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Efter besöket hos F.C så promenerade jag vidare till Schwarzenberg e.v. En liten gränd där det finns några fik och ett Anne Frank museum. Jag gick dit för att kolla på grafittin som finns där. Massor med häftiga både stora och små målningar.

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Efter det så promenerade jag planlöst en stund. Såg det där berömda tv tornet typ hela tiden så jag funderade på om jag skulle ta ett besök dit.
Blev hungrig på vägen och köpte ett par hamburgare på en donken som jag passerade. Den ena gav jag bort till en hemlös person som såg ut att ha sin “bostad” under en bro i närheten.
Väl framme vid tv tornet såg jag skyltar som upplyste en efter att man köpt biljett så skulle det vara ungefär en timmas kö innan man kunde åka upp. Där tappade jag intresset.
Letade istället reda på en tunnelbana för att ta mig tillbaka till hotellet. Känndes som jag behövde vila en stund. Det var riktigt varmt och kvavt ute. Tunnelbanorna i Berlin är väldigt varma och dåligt ventilerade.
Dom har inga skyltar i tågen, så man vet inte riktigt vart man befinner sig. Det är svårt att höra vad dom säger i högtalarna. Men det funkar helt ok att ta sig fram.
Efter en liten vilostund på hotellet så passade jag på att testa deras minimala gym. Fick igenom ett pass, det var skönt att träna lite.
Klockan började bli dags för middag och jag kollade upp om det fanns någon vettig klädesbutik i närheten. Tog med mig några för få kortärmade skjortor. Låg en H&M bara något kvarter ifrån hotellet så dit begav jag mig och hittade ännu en Vapiano där. Men den var snäppet värre än igår. Lång kö tid och väldigt högljutt.
Hittade en riktigt cool gammal trasig kyrka i närheten som ni kan se i bilderna nedan och så hittade jag Berlins motsvarighet till NK. Shit pommes vilket galet stort varuhus med endast dom finaste och dyraste märken som finns. 
Det var väl ungefär det jag hann med under dag två. Har inte gjort några planer för morgondagen ännu, men det blir nog ungefär samma som idag. Åka tunnelbana, promenera en hel del och dricka en massa kaffe.

Här nedan kommer ett galleri med resterande bilder från dag 2.
Jo, det höll jag på att glömma. Det satt massa fina texter hos F.C på krittavlor. Den som jag har ovanför huvudet är en text utav John Keats.
Vill man läsa hela texten så finns den här.

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Berlin 2017 Dag 1, tisdag 1a Aug

Så var jag äntligen på väg. Äventyret började redan i Stockholm, eller snarare under! Häftigt att få passera Stockholm city under staden i den nya city tunneln. Coolt att få kliva utav på den nya pendeltågsstationen Odenplan. Det kändes som att kliva in i ett stort rymdskepp man sett på tv.

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!) (Leave a comment or a mail to info@jimmyb.se if you want a copy)


(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

På Arlanda började jag kafferesan med en kopp Guji hos Johan & Nyström.
Tyvärr så var personalen just där och då inte så insatta i handbryggning, hen frågade om mängderna. Inte så proffsigt och kopparna var kantstötta. Kan låta löjligt att klaga på det, men det förstörde smaken på kaffet att känna smaken utav torrt porslin. Ja, jag borde sagt till men det orkade jag inte. 
Kaffet var helt ok iaf.


(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Fick för mig att beställa en is latte hos Starbucks.
Det skulle jag inte ha gjort, bläsch! Smakade bara bränt. Ska ta upp det med jobbet. Det är ju vi som har maskinerna där…
Men jag skriver med det här för redan där började resans språkförbristningar. Hen som tog emot min order förstod inte mitt namn Jimmy, så jag fick heta Gimo.. hahaha


(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Gick bra att flyga ner till Tyskland.
Väl framme blev det lite struligt. Det var inte ordnat med vart planet skulle landa och vi hade ingen ramp att kliva ur på.
Så alla i planet fick stå och trängas ett tag och när vi väl fick komma ut efter en stund så var vi tvungna att knöka ihop oss i en buss för att förflytta oss typ 50m.
Det var ganska enkelt att hitta till bussen som skulle ta mig in till stan.
Men den hoppade jag av ganska tidigt. Den fastnade i köerna efter en trafikolycka.


(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Trodde väl att det skulle vara lite närmre än det var att gå till hotellet. Tog ca 30-40 min och det var galet varmt ca 30-32 grader och sol. Skönt men inte just efter en lång resdag.
Hotellrummet var ganska litet, varmt och instängt. Aja, så får det vara, ska väl inte vara där så mycket.
Har fri tillgång till gym så jag begav mig ut på stan i jakt på ett par shorts att ha till träning.
Försökte åka tunnelbana, det gick ju sisådär. Hittade vilse på en gång. Visade sig att stationerna kan heta nästan likadant. Med skillnad på t.ex strasse eller damm. Det var kul att åka fram och tillbaka och lite hit och dit.
Folk är trevliga här och dom hjälper gärna till att förklara vart och hur jag ska bege mig till olika ställen.
Middag försökte jag äta på Vapiano, precis samma lika system som hemma. Riktigt smidigt och prisvärt. Men vilken jobbig lokal dom hade där. Riktigt rörigt och högljutt. Kommer nog fortsätta att äta just där iomed priset och att jag kan äta ganska nyttigt där. Men då kommer jag ringa och boka mat och bara hämta.
Bor granne med en liten affär så där kommer jag handla frukost och liknande. Hotellet vill ha 120kr/ dag för frukost så det kan dom glömma.
Imorgon ska jag åka och dricka kaffe någonstans och hitta på något typiskt turistigt. Och hitta lite mer vilse i tunnelbanorna.

Här kommer ett litet bildspel med lite olika bilder från resan och dag 1 i Berlin.

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

(C) JimmyB.se – Do not steal or alter my photos!)

Snart dags att resa till Berlin

Imorgon Tisdag, 1a Augusti så bär det av till Berlin.
Har skapat en karta på Google maps som ni ser här nedan.
Jag har lagt upp alla ställen som jag vill besöka i Berlin.
Dom röda är mest prio, dom blå är sådant som jag tar om jag är i närheten eller får tid över.
Det går att klicka på alla ställena så ni kan se vad det är 🙂
Lägger upp nya inlägg här på sidan allt eftersom, mest troligt på kvällarna och beroende på när jag har tillgång till internet.